Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μάθημα 32. Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων.

Περίληψη του μαθήματος.

Ο πολιτισμός περιλαμβάνει τη γνώση, τη γλώσσα, την πίστη, την τέχνη, τον νόμο, τα ήθη, τα έθιμα και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας.

• Η γλώσσα.
Οι τρεις κυριότερες γλωσσικές ομάδες στην Ευρώπη είναι η σλαβική, η γερμανική και η λατινογενής. Αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες μιλιούνται σε όλο τον πλανήτη (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά), ως αποτέλεσμα της εποχής των μεγάλων ανακαλύψεων και του αποικισμού των άλλων ηπείρων.
Η ελληνική γλώσσα μιλιέται σήμερα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην αρχαιότητα η ελληνική γλώσσα ήταν διεθνής. Στα ελληνικά γράφτηκαν σπουδαία έργα του αρχαίου κόσμου, ενώ πολλοί επιστημονικοί όροι έχουν ελληνική προέλευση. Το λατινικό και το κυριλλικό αλφάβητο προέρχονται από το ελληνικό.

• Η πίστη.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι χριστιανοί, χωρισμένοι στις τρεις μεγάλες ομολογίες (ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες), ενώ σε πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί ο μωαμεθανισμός. Η θρησκευτική ελευθερία είναι βασική πολιτισμική αξία της Ευρώπης.

• Ο κοινός «ευρωπαϊκός πολιτισμός».
Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, ο αρχαίος ρωμαϊκός πολιτισμός, ο χριστιανισμός, ο δυτικοευρωπαϊκός ουμανιστικός πολιτισμός του 18ου και του 19ου αιώνα, ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός είναι μερικά μόνο κομβικά σημεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία του κοινού «ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Στις μέρες μας οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των λαών θεωρούνται σημαντικός πλούτος, ενώ η παλαιότερη προσπάθεια δημιουργίας ομογενών κρατών με επιθετικές πολιτικές θεωρείται λανθασμένη.