Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Μάθημα 30.Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης.

Περίληψη του μαθήματος.

• Η μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα.
Η Ευρώπη είναι μια πυκνοκατοικημένη ήπειρος, με σημαντικές όμως διαφορές στην πυκνότητα πληθυσμού των κρατών της, αλλά και ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του ίδιου κράτους. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης είναι τα πεδινά τμήματα χωρών που βρίσκονται γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό οφείλεται στο γόνιμο έδαφος, στο ευνοϊκό κλίμα και στη σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτών των χωρών, παράγοντες που συμβάλλουν στην προσφορά θέσεων εργασίας.

• Η αστικοποίηση.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων ζουν σε αστικές περιοχές και μόνο το ένα τέταρτο ζει στις υπόλοιπες περιοχές κάθε χώρας (ημιαστικές, αγροτικές). Αυτό συμβαίνει γιατί οι πόλεις προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας, μόρφωσης, παροχής υπηρεσιών υγείας, από τις κωμοπόλεις ή τα χωριά της υπαίθρου.

• Το έντονο δημογραφικό πρόβλημα.
Η Ευρώπη αποτελεί την περιοχή του πλανήτη όπου γεννιούνται τα λιγότερα παιδιά. Αναμένεται μείωση του πληθυσμού αρκετών ευρωπαϊκών χωρών στις δεκαετίες που έρχονται.
Παράλληλα με τη μείωση των γεννήσεων, αυξάνεται ο μέσος όρος διάρκειας ζωής των Ευρωπαίων, αποτέλεσμα της οικονομικής ευημερίας και της προόδου της ιατρικής και της φαρμακολογίας.
Καθώς οι Ευρωπαίοι γεννούν πλέων λιγότερα παιδιά και ζουν περισσότερο, ο πληθυσμός στο σύνολο του γερνάει.

• Η μετανάστευση.
Σήμερα σε πολλά αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη ο αλλογενής πληθυσμός ξεπερνά το 10% του συνολικού πληθυσμού. Η παρουσία μεταναστών σε μια χώρα με στασιμότητα ή μείωση πλη¬θυσμού συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη στήριξη των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών της συστημάτων.